« اوقات  فراغت در نگاه قرآن و احادیث »

ساخت وبلاگ

 باسمه تعالی

 

« اوقات  فراغت در نگاه قرآن و احادیث »

 

 از مهم‌ترین سرمایه‌هایی که خدای متعال به آدمیان عطا کرده است " عمرانسان " است. اگر انسان از این فرصت به خوبی استفاده کند، می‌تواند به هدف آفرینش خود که همانا رسیدن به فلاح و رستگاری است دست یابد.

 

درگذران زندگی فرصت‌هایی پیش می‌آید که افراد اوقات خود را به دور از وظایف اصلی می‌گذراند که به آن اوقات فراغت می‌گویند. به عبارتی اوقات فراغت مدت زمانی است که پس از انجام کار موظف روزانه، باقی مانده است وانسان فرصت دارد که با میل و رغبت خود فعالیت خاصی را انتخاب کند و انجام دهد.

 

بر اساس دستور قرآن در سوره انشراح مومن باید پس از فارغ شدن از کار روزانه، به کاردیگری بپردازد (فَإِذَا فَرَغْتَ فَانصَبْ) ، هرگز بیکار نماند، تلاش و کوشش را کنار نگذارد و پایان کار مهمی را، کار دیگری  قرار بدهد و در تمام این حالات به خدای یکتا تکیه کند و به سوی او توجه نماید (وَإِلَى رَبِّكَ فَارْغَبْ)

 

در روایات بسیاری نیز ایمه معصومین (ع) دراین خصوص مطالب  بسیار زیبایی بیان کرده‌اند.

 

امام سجاد در مناجاتی که با خدای خود دارد می‌فرمایند :

" خداوندا ! اگر برای ما فراغتی از کارهای دنیا مقدور فرموده ای ، پس آن را فرصتی همراه با سلامتی قراربده ، که در آن رنجی حاصل نشود و ملالتی به وجود نیاید، تا این که فرشتگانی که به نیت ثبت گناهان ما مامورند با صحیفه ای خالی از گناه از پیش ما بروند و فرشتگان مامور به نیکی‌ها ، خوشحال از اعمالی که از ما نوشته‌اند از نزد ما برگردند . "( صحیفه سجادیه – دعای 11)

 

 امام علی (ع) نیزدر باره استفاده از اوقات فراغت می‌فرمایند:" فرصت‌هایی پیش آمده را صید کنید که اگر از دست بروند، دیگر آن‌ها را به دست نمی‌آورید " (غررالحکم، ح ۶۴۴۳)

 

 با توجه به این که اوقات فراغت قسمتی ازعمر با ارزش انسان است و این اوقات زود گذرند و به آسانی به دست نمی‌آیند و از دست دادن آن موجب ناراحتی و پشیمانی می‌شود، شایسته است ازاین اوقات، بر اساس میل و انگیزه، بهترین استفاده شود.

 

به گفته صاحب نظران، استفاده درست از اوقات فراغت سبب " تامین بهداشت روانی" فرد می‌شود. چرا که پرداختن به اموری که بر اساس میل و رغبت صورت می‌گیرد، نوعی رضایت خاطر را به دنبال دارد که در پرتو آن نگرانی‌ها و اضطراب‌ها از بین می‌روند و فرد به آرامش خیال دست می‌یابد.

 

اوقات فراغت مناسب‌ترین فرصتی است که فرد از طریق مطالعه، تحقیق و پژوهش، شرکت در جلسات آموزشی، علمی، دینی، اخلاقی، هنری و ... به توسعه مهارت‌های شناختی می‌پردازد.

 

اوقات فراغت زمان مناسبی است تا فرد ازطریق فعالیت‌های ورزشی و" پرورش جسم "، بدنش را سالم نگه دارد تا مهمان خوبی برای روح و روان باشد. چرا که ورزش ضمن آن که نوعی بازی وعملی نشاط انگیز است می‌تواند برای مدتی فرد را از نگرانی‌ها و دلشوره ها دور کند.

 

 اوقات فراغت زمان خوبی است که فرد به دور از قالب‌های تکراری، آزادانه و با رضایت خاطراندیشه کند و به تفکرخلاق که خمیرمایه اختراعات بشری است، بپردازد.

 

 اوقات فراغت از آن جهت که سبب تامین بهداشت روان، توسعه مهارت‌های شناختی، پرورش جسم و ظهور استعدادها و خلاقیت‌ها است می‌تواند در رشد و تعالی شخصیت فرد و رشد و تعالی فرهنگی جامعه موثر واقع شود.

 

 پس بیاییم در این ایام که همه در خانه مانده ایم برای اوقات خود برنامه ریزی کنیم و از اوقات فراغت خود بهترین بهره ها را ببریم. 

 

راستی پیشنهاد شما برای گذراندن این ایام چیست؟

لطفا نظر خود را در قسمت « نظر دهید » همین پست بنویسید. 

 

نامه ی مهر...
ما را در سایت نامه ی مهر دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : mnameiemehra بازدید : 245 تاريخ : يکشنبه 31 فروردين 1399 ساعت: 5:00